Free ICT Europe is nog niet tevreden met de Europese Ecodesign verordening voor servers en opslagproducten.
Volgens de belangenorganisatie van onafhankelijke ICT-dienstverleners staat de positie van de secundaire markt onder druk door producenten die hergebruik en reparatie van hardware doelbewust bemoeilijken. In een uitgebreide reactie op het conceptbeleid, ingezien door Circulaire-IT.nl, roept Free ICT op tot duidelijke wetgeving die de circulaire economie versterkt en een eerlijk speelveld garandeert.
Hergebruik
Uit marktonderzoek onder 34 organisaties blijkt dat een aanzienlijk deel van de verkochte en onderhouden systemen ouder is dan tien jaar. Deze lange gebruiksduur is cruciaal voor publieke instellingen en bedrijven in onder andere de gezondheidszorg, telecom, en de financiële sector. De organisatie benadrukt dat toegang tot onderdelen, firmware en onderhoudsinformatie essentieel is om deze systemen veilig en effectief te blijven gebruiken.
Free ICT waarschuwt dat grote OEM fabrikanten hergebruik van servers en opslag vaak onmogelijk maken. Ze koppelen softwarelicenties aan hardware en deze zijn niet overdraagbaar aan nieuwe gebruikers. Daardoor worden werkende systemen onbruikbaar. In sommige gevallen krijgen gebruikers te maken met juridische druk. “Het is alsof een autofabrikant het entertainmentsysteem van een auto uitschakelt bij doorverkoop, tenzij er opnieuw de prijs van een nieuwe auto wordt betaald”, aldus de stichting in haar rapport.
Tien jaar beschikbaarheid van onderdelen en firmware
De organisatie stelt voor om server- en opslagproducten expliciet onder het Europese Right to Repair te laten vallen, ook voor professioneel gebruik. Daarnaast wil Free ICT dat fabrikanten in de Ecodesign Verordening de verplichting krijgen firmware en reserveonderdelen tot minstens tien jaar na verkoop beschikbaar te houden, inclusief oudere versies die nodig zijn voor compatibiliteit.
Consultative meeting
In de z.g. consultative meeting in Maart was er verschil van inzicht over de levensduur van servers en storage, alsmede de claim dat grotere systemen alleen binnen het OEM kanaal worden onderhouden. Dat vormde de basis om een questionnaire uit te sturen.
Onderwerpen die van belang zijn, nieuw of uitgebreid:
- Aanpassing van de scope
- Repair and maintenance information
- Spare parts availability
- Maximum delivery time of spare parts
- Replacement of serialised parts
- Firmware availability
- Information sharing
- Complaint handling
Free ICT sluit haar bijdrage af met een duidelijke oproep: “De secundaire markt is de sleutel tot levensduurverlenging en Europese autonomie. Wetgeving moet de operators, systeemleveranciers en eindgebruikers daarin beschermen.”
Zie het rapport hier: Servers-WD-draf act+Annexes